Salon Kitty, een Nazi bordeel



Reinhard Heydrich, het hoofd van de Reichssicherheits Hauptambt (RSHA) van de Nazi’s in Duitsland, besloot in 1939 dat prostituees gebruikt moesten worden om informatie te verzamelen over de opvattingen en het gedrag van partij functionarissen, topambtenaren, diplomaten en buitenlandse zakenlieden. Duitsland stond aan de vooravond van de invallen in Oost Europa en Heydrich wilde weten of prominenten misschien hun mond voorbij zouden praten.
Walter Schellenberg, het hoofd van de contra spionage van de Gestapo kreeg de opdracht dit te realiseren. Maar Schellenberg vond het idee om prostituees te laten infiltreren in verschillende bordelen niet efficiënt genoeg. Hij besloot dat er een apart bordeel moest komen, waar de bezoekers tijdens hun intieme momenten met bordeeldames afgeluisterd zouden kunnen worden. Schellenberg wilde de verzamelde informatie ook gebruiken om zijn positie in het Derde Rijk te verstevigen. Hij schakelde het hoofd van de Berlijnse criminele politie Arthur Nebe in om een geschikt gebouw te vinden en om prostituees te rekruteren. Alfred Naujocks werd verantwoordelijk voor de realisatie van de technische voorzieningen in het gebouw.

Arthur Nebe kwam al snel terecht bij het bordeel van Kitty Schmidt in de Giesebrechtstrasse. Kitty had al jaren een zeer succesvol bordeel voor de meest invloedrijke personen uit het Derde Rijk.
De prijzen waren hoog, maar daar stond tegenover dat Madame Schmidt volledige discretie bood. Kitty Schmidt moest worden overgehaald haar bordeel beschikbaar te stellen aan de Sicherheitsdienst.
Schellenberg wist dat Kitty Schmidt een deel van de winst uit het bordeel over had gemaakt naar Britse banken. Zij gaf ook steun aan joden die door de nazi's werden vervolgd.
Arthur Nebe
Geconfronteerd met deze kennis van de Gestapo, stemde zij in mee te werken. Zij kon met haar eigen prostituees blijven werken, maar al het andere personeel werd vervangen door medewerkers van de Gestapo en een twintigtal nieuwe Gestapo prostituees gingen in het bordeel aan de slag.
Het gebouw werd van binnen helemaal vernieuwd. In elke kamer werden microfoons geïnstalleerd, die verbonden waren met een opnamestudio in de kelder van het gebouw. Tien opname apparaten stonden klaar, die permanent bezet waren.
Honderden prostituees uit nachtclubs en bars werden onderzocht door de SS-psychiaters en dokters. Tenslotte bleven er een twintigtal over die onder meer werden opgeleid in interview technieken voordat zij in Salon Kitty gingen werken.
Kitty Schmidt
In maart 1940 ging het vernieuwde bordeel van start. De oude klanten keerden snel terug, maar er kwamen ook regelmatig nieuwe klanten die zeiden dat zij van Rothenburg kwamen. Dit waren speciale gasten van de nazi's die het beste van het beste kregen. Alleen deze klanten mochten gebruik maken van de door de Gestapo geselecteerde prostituees en wat zij niet wisten was dat hun gesprekken met de gastvrouwen werden opgenomen. De Italiaanse minister van buitenlandse zaken Ciano, bezocht als een Rothenburg Romeo ook Salon Kitty en Schellenberg hoorde dat hij zich zeer negatief uitliet over Hitler. Schellenberg informeerde Hitler, die daarna een koelere houding naar Italië had.

Prostituee Salon Kitty
Het bordeel leverde echter minder op dan werd gehoopt. Al snel deden geruchten in Berlijn de ronde dat in Salon Kitty gespreken werden opgenomen. Het verhaal gaat dat een Bulgaarse diplomaat de Engelsen informeerden over het spionage bordeel. In juli 1942 werd het bordeel gebombardeerd en enkele maanden later werden alle activiteiten beëindigd. De 25.000 wasplaten met opnamen werden overgebracht naar het hoofdkwartier van de Gestapo. Daar werden zijn bij de val van Berlijn in beslag genomen door de Russen. In 1963 stelde een Brits schrijver dat de wasplaten in bezit zouden zijn van de Oost-Duitse geheime dienst.

Heydrich werd in 1942 geëxecuteerd door Tsjechische partizanen in dienst van de Britse geheime dienst. Schellenberg werd na de oorlog gearresteerd en overleed in 1952. Arthur Nebe, een vroeg lid van de SA en SS, werd de leider van Einsatzgruppe B die in de Sovjet Unie  tienduizenden joden en communisten afslachtte. Volgens Nazi archieven is Nebe in 1945 geëxecuteerd wegens zijn aandeel in het complot tegen Hitler. Nebe is een controversieel figuur: sommige historici zien hem als een verzetsstrijder binnen de Nazi organisatie, terwijl anderen hem zien als een opportunistische, gladde jongen die altijd de kant koos die goed voor hem was. Zijn naaste medewerker Bernd Wehner verklaarde dat Nebe zich aansloot bij het verzet omdat hij bang was dat de Geallieerden hem anders na de oorlog zouden vervolgen voor oorlogsmisdaden.

Kitty Schmidt overleefde de oorlog en stierf in 1954 zonder ooit iets te hebben verteld over Salon Kitty.