De stinkende dood van Willem de Veroveraar


Na de dood van Edward de Belijder in 1066 in Engeland, ontbrandde een strijd over zijn opvolging tussen Harald, koning van Noorwegen, Harold, Graaf van Wessex en Willem, Hertog van Normandië. Harold liet zich tot  opvolger benoemen, maar de andere twee troonpretendenten accepteerden dit niet. Harold versloeg Harald en trok daarna met een vermoeid leger 400 kilometer te voet naar het zuiden om te vechten tegen Willem die op 14 oktober 1066 vanuit Normandië in Engeland was geland. Willem meende recht op de troon te hebben omdat Edward de Belijder hem aangewezen zou hebben als zijn opvolger.


Het leger te voet van Harold en de cavalerie van Willem bestreden elkaar bij Hastings. Even leek het alsof Harold zou winnen, maar door tactische fouten van zijn leger werd de strijd beslecht in het voordeel van Willem. Harold werd gedood door een pijl in zijn oog. Ook zijn broers kwamen om. Het Saksische leger werd uitgemoord, zoals toen gebruikelijk was. Het verhaal van de slag bij Hastings is te zijn op het tapijt van Bayeux, dat gemaakt is door de vrouw van Willem de Veroveraar en haar dienaren.
Op Eerste Kerstdag 1066 werd Willem tot koning gekroond in Westminster Abbey.

Willem de veroveraar bracht rust in Engeland en hij werd gerespecteerd door de bevolking. Zijn politieke tegenstanders behandelde hij genadeloos. Het was Willem die in 1076 de onthoofding als straf in Engeland invoerde.
Zijn beroemdste daad is het samenstellen van het Domesday Book, waarin van bijna geheel Engeland gegevens werden opgeschreven over alle huishoudens. Het zou de eerste volkstelling in Engeland. Moderne historici kijken anders tegen het Domesdybook aan. Na de verovering door William namen vele Normandische stijders bezittingen en landerijen van Engelse in beslag. Het Domesdaybook zou bedoeld zijn om aan te geven dat deze bezittingen nu definitief aan de Normandiërs behoorden.




Willem was extreem dik en vet. Er werden veel grapjes gemaakt over zijn uiterlijk en vaak werd gezegd dat hij zwanger was.
In 1087 vertrok Willem naar Frankrijk naar, wat we nu een beauty farm zouden noemen, om gewicht kwijt te raken. Onderweg had hij een schermutseling met een Frans legertje. Hij won, maar tijdens de gevechten schrok zijn paard en de zadelknop verwonde zijn buik. Zijn darmen barstten en hij kreeg buikvliesontsteking. Na vijf weken overleed hij op 9 september 1087. De bedienden stolen direct na zijn dood alles wat ze mee konden nemen, inclusief zijn kleding en lieten Willem naakt op de grond achter. Een ridder Herluin ontdekte het lichaam en liet het naar Caen brengen om daar te worden begraven. Op weg naar kerk brak ergens brand uit en de kist werd door de dragers neergezet om de brand te bestrijden. Het was een hete dag en door de zon zwollen zijn abcessen sterk op. Na aankomst in bij de kerk probeerde men het lichaam van Willem te plaatsen in de speciaal voor hem op maat gemaakte sarcofaag. Hij paste er niet meer in. Zij drukten op de gezwollen buik van Willem en die barste open. Etter en vuiligheid bedekte het lichaam van Willem. De stank in de kerk was zo groot dat de aanwezigen de kapel uit renden. Willem werd daarna snel begraven.
In 1562 groeven de Hugenoten hem op en verstrooiden zijn beenderen.


Willem de Veroveraar
Doomesday Book