Treinramp Harmelen 1962


De grootste treinramp uit de geschiedenis van Nederland vond plaats op 8 januari 1962. Om 9.19 boorde de sneltrein Leeuwarden-Rotterdam zich in de zijkant van de tegemoetkomende trein Rotterdam-Gouda-Amsterdam. Op de plaats komen twee spoorlijnen samen; de rails kruisen elkaar.
Achteraf bleek dat de trein uit Utrecht met een snelheid van 125 kilometer per uur door een geel sein was gereden. Pas toen de machinist het rode sein zag remde hij, maar het was te laat. De trein boorde zich met een snelheid van 107 km per uur in de tegemoetkomende trein.
"De locomotief werd bij de botsing naar rechts geworpen en het eerste rijtuig van de stoptrein en de sneltrein schoven in elkaar. .

De volgende vier rijtuigen van de sneltrein ontspoorden en schampten de stoptrein. Van de stoptrein werd eerste rijtuig van het vierdelige treinstel volkomen vernield door het naar binnen schuiven van het sneltreinrijtuig. Het tweede rijtuig werd aan de zijkant opengereten, het derde rijtuig gemangeld tussen het eerste rijtuig en de rijtuigen van de schampende sneltrein."

Er vielen 93 doden en 52 gewonden